Spring naar content
Terug naar het overzicht

Hersenletselcongres op 1 en 8 november 2021 (online)

AXON Leertrajecten organiseert dit jaar het Hersenletsel Congres online, verdeeld over 2 middagen van 14.00uur tot 17.30uur op 1 november én 8 november.  AXON leertrajecten is partner van de Hersenletsel Alliantie en organiseert dit digitale event voor andere alliantiepartners, hun achterban en alle andere dienstverleners die betrokken zijn bij mensen met Hersenletsel.
Klik op meer informatie en meld je aan!

Het hoofdthema van dit jaar is: de onzichtbare gevolgen van hersenletsel.

Mensen met hersenbeschadiging ervaren vaak gevolgen van hun letsel, zoals vermoeidheid en concentratieproblemen. Gevolgen die vaak niet zichtbaar zijn, maar ernstig ingrijpen in het (nieuwe) dagelijkse leven van zowel de persoon zelf als van zijn partner, kinderen en familie. Hoe ga je daarmee om als hulpverlener en hoe help je hen weer een weg te vinden in een nieuwe toekomst?

Het congres is online te volgen. Ook worden alle sprekers en workshops opgenomen, waardoor alles nog een maand na het congres terug te kijken is! Dus ook wanneer je het congres op 1 of 8 november niet kunt bijwonen, is aanmelden een goed idee!

Wat kunt u deze dagen verwachten:

  • Verbreding van je professionele horizon door kennismaking met de nieuwste ontwikkelingen in onderzoek, zorg- en dienstverlening
  • (praktische) Handvatten voor het werk als hulpverlener
  • Perspectief op eigen mogelijkheden; wat kun je zelf doen en hoe zoek je ondersteuning in het netwerk
  • Wat kun je als hulpverlener bijdragen aan de ontwikkelingen en wat is hierbij nodig
  • 16 workshops van experts over uiteenlopende onderwerpen

Het congres richt zich op alle dienstverleners betrokken bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel, zoals verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders, wijkteam medewerkers, leidinggevenden, leerkrachten, arbeidsbegeleiders, maatschappelijk werkers en consulenten, gedragskundigen, artsen, paramedici etc. Voor al deze beroepsgroepen wordt accreditatie aangevraagd.

Een greep uit het programma:

Niels Farenhorst – Intimiteit en seksualiteit
In de workshop staan we in eerste instantie stil bij een aantal van onze eigen opvattingen over seksualiteit. Vervolgens inventariseren we de verschillende factoren van invloed op veranderingen na een hersenaandoening.

Arno Prinsen –  Overprikkeling: hoe om te gaan met hersenen die overstroomt raken door te veel informatie Veel cliënten met hersenletsel hebben last van overprikkeling. Ze worden overspoeld door geluiden, beelden of andere prikkels van buitenaf of door interne prikkels als pijn of terugkerende gedachtes. Hierdoor hebben cliënten meestal ook moeite met de duiding van de informatie en met de bepaling hoe je reageert op de prikkels. Hoe ondersteun je als hulpverlening cliënten met dit probleem?

Rixt Ytsma – Naar school betekent toekomstperspectief!       

Rixt Ytmsa is medisch onderwijsdeskundige op het gebied van (licht) hersenletsel.
Zij staat er om bekend om onderwijs vanuit het kind/de jongere met hersenletsel, passend te maken. Daarbij wordt de leerkracht of docent direct meegenomen om kennis en didactiek in te brengen.

Margôt Ros (bekend van o.a. Toren C) – Hersenschorsing

Van een succesvolle vrouw met een actief sociaal leven is ze veranderd in een persoon die veroordeeld is tot eenzame opsluiting.   Nadat ze tijdens een theatervoorstelling tegen een ijzeren balk aanloopt, is lichte hersenschudding de conclusie – rustig aan doen is het advies. Maanden later is Margôt nog niet de oude en moet ze iedere ochtend de keuze maken: zal ik bukken om de vaatwasser uit te ruimen of loop ik naar beneden om de post uit de brievenbus te halen? Ze krijgt de diagnose post commotioneel syndroom en moet rekening houden met een revalidatie van minstens anderhalf jaar.

Praktische info

Datum: 8 november 2021

€ 265

Meer informatie

Deel dit evenement